Multi-parameter sweat sensor based on pedot:pss / chitosan and its derivatives composites and preparation method thereof
Patent Information
- Application Number
- CN202210930609.3
- Authority / Receiving Office
- CN · China
- Patent Type
- Patents(China)
- Current Assignee / Owner
- Filing Date
- 2022-08-04
- Publication Date
- 2026-09-29
- Estimated Expiration
- 2042-08-04
AI Technical Summary
[0049]本发明与现有技术相比较,具有如下显而易见的突出实质性特点和显著优点:
Smart Images

Figure CN116439696B_ABST
Abstract
Description
Technical Field
[0001] This invention relates to the technical field of wearable sensors, and in particular to a fully printed multi-parameter sensor capable of simultaneously monitoring physical and mental health information, its fabrication method, and its applications, which are applied in the technical field of human health monitoring sensors. Background Technology
[0002] Wearable biosensors have been widely used in fields such as human health monitoring and exercise analysis. During sweating or perspiration, various analytes, including metabolites (such as glucose, lactic acid, ethanol, or cortisol), electrolytes (such as sodium ions, potassium ions, chloride ions, or ammonium ions), trace elements (such as zinc ions or copper ions), and small amounts of macromolecules (such as proteins, nucleic acids, neuropeptides, or cytokines), are distributed from nearby blood and interstitial fluid into sweat. Therefore, wearable sensors based on sweat analysis have attracted widespread attention. Considering the complexity of sweat composition and the importance of simultaneous real-time detection of multiple parameters, array-type multi-parameter sweat sensors represent a development trend in the field of sweat analysis. Multi-parameter sensors not only facilitate the simultaneous and multi-channel online monitoring of target biomarkers and provide a comprehensive reflection of the complex sweat information of the human body, but also allow for the integration of different multi-parameter sensors for different individuals, better meeting the needs of personalized and precision medicine. However, existing multi-parameter sweat sensors typically only detect physical conditions and rarely include modules reflecting psychological states, making it impossible to comprehensively assess human health. Detecting physical and psychological health markers in sweat using flexible multi-parameter sensors to assess physical conditions such as fatigue, dehydration, and blood sugar, as well as psychological conditions such as chronic stress and stress, is an ideal method for comprehensively evaluating an individual's health. Furthermore, highly integrating multiple parameters or modules of sensors onto a single flexible substrate presents several challenges: to detect multiple markers, multi-parameter sensors involve the combination of various sensing mechanisms and sensitive materials, resulting in complex and costly fabrication; moreover, their fabrication process often requires multiple methods such as electrochemical polymerization, drop coating, and spin coating, making the process cumbersome, time-consuming, and labor-intensive.
[0003] For example, US20180263539A1 reports a fully integrated sweat sensor array for the simultaneous detection of multiple biomarkers in sweat. The sensor array, integrated on a flexible polyethylene terephthalate (PET) substrate, can detect sodium in sweat. + K +Real-time monitoring of glucose and lactic acid facilitates cross-comparison and comprehensive health assessment. To achieve multifunctional sensing, Prussian blue, chitosan, carbon nanotubes, and PEDOT:PSS were used as electronic media or sensing materials during the fabrication process. Electrochemical polymerization and drop-coating assembly were employed multiple times to fabricate the multi-parameter sensor. Chinese patent CN 110988057A designed a method for fabricating an integrated electrode array for a sweat sensor. A multi-parameter sensor was fabricated by drop-coating a chitosan-composite enzyme-sensitive solution, electropolymerizing PEDOT:PSS, and drop-coating an ion carrier. This ultimately enables the detection of organic and inorganic components in sweat, offering a wide detection range and high integration, providing a more comprehensive reflection of human health information. CN201810912249.8 describes a method for preparing an electrochemical sensing fabric, achieving the fabrication of an electrochemical sensing fabric integrating multiple sensing functions. Sensors are fabricated through multiple electrochemical polymerization and drop-coating processes, using chitosan to immobilize enzymes, carbon nanotubes to enhance conductivity, and Prussian blue as an electron mediator. However, these sensors only reflect the physical state of the human body and cannot evaluate psychological states. Furthermore, these methods are complex, involving multiple sensitive materials and fabrication processes, resulting in low efficiency, high production costs, and difficulty in large-scale production.
[0004] The current shortcomings in the development of multi-parameter sensors are as follows: (1) Existing multi-parameter sweat sensors do not have a module that reflects psychological state, and therefore cannot comprehensively assess the health status of the human body. (2) Existing multi-parameter sensor technology involves a variety of sensitive materials and a variety of preparation techniques, resulting in complex preparation processes and high costs. (3) The sensitivity performance of the sensing transducer materials in existing multi-parameter sensors needs to be improved. Summary of the Invention
[0005] To address the high manufacturing costs associated with the fabrication of multi-parameter sweat sensors involving multiple materials and processes, this invention focuses on developing a sensing transducer material applicable to various sensors, including enzyme-based sensors, ion sensors, electrochemical immunosensors, redox sensors, and physiological signal sensors. Through extensive and systematic research, the inventors have creatively discovered that introducing chitosan or its derivatives into PEDOT:PSS can significantly improve the long-term stability of biomolecules in a dry state. This may be due to three main reasons: chitosan or its derivatives can significantly reduce the hydrophobicity of conductive polymers; the numerous hydroxyl groups expressed by chitosan or its derivatives can replace water in the interaction with biomolecules, thus helping to maintain the three-dimensional structure and activity of biomolecules; and the strong interaction between chitosan or its derivatives and water helps to create a water-rich microenvironment around the biomolecules. Furthermore, given the extremely low conductivity of chitosan or its derivatives in the field of conductive polymers, it is generally believed that introducing chitosan or its derivatives into PEDOT:PSS would weaken its interfacial impedance, thereby affecting its sensitivity performance. Surprisingly, the inventors discovered that by employing a suitable chitosan or its derivative structure and composition, a suitable pH value, and optimized composite technology, the impedance performance of the material can be almost unaffected, while its sensitivity performance can be significantly improved. Furthermore, addressing the remaining issues regarding the transducer performance and oxygen dependence of existing conductive polymer sensors, the inventors, through extensive innovative work, discovered, designed, synthesized, and developed a series of redox-grafted chitosan or its derivatives. Experimental verification has fully demonstrated that the transducer material prepared by combining PEDOT:PSS with chitosan or its derivatives can directly capture electrons from the redox centers of biomolecules, achieving oxygen-free sensing and significantly improving sensitivity performance. Meanwhile, those skilled in the art generally believe that chitosan or its derivatives lack electronic conductivity due to the lack of conjugated structures, thus making it difficult to achieve the volume-effect redox reaction of PEDOT:PSS / chitosan or its derivatives. However, unexpectedly, the inventors discovered that when appropriate redox groups, appropriate linking structures, and optimized grafting densities are used, chitosan or its derivatives exhibit diffusion-dominated rapid electron transitions within and between molecules, as well as with PEDOT:PSS, resulting in a redox reaction with a large volume effect. This drives the entry and exit of large beam current ions, significantly enhancing its impedance sensitivity.
[0006] Furthermore, those skilled in the art generally believe that the water solubility of PEDOT:PSS materials stems from the water solubility of its macromolecular dopant PSS itself, making it difficult to maintain its physical shape in aqueous solutions after film formation. Typically, a thermally accelerating crosslinking agent is added to the aqueous solution, followed by high-temperature crosslinking after film drying to obtain a water-stable conductive polymer sensing transducer. However, the inventors have unexpectedly discovered that by using suitable chitosan or its derivatives, a suitable pH value, and an optimized composite process, it is possible to maintain its water solubility / dispersibility while achieving water-stable performance upon room-temperature drying, eliminating the need for subsequent high-temperature crosslinking treatment. This significantly reduces the risk of biomolecular denaturation and improves the sensitivity of the sensing transducer. Furthermore, the invention has been thoroughly experimentally verified; its unique drying-instantaneous water-stable characteristic directly simplifies processes such as printing, screen printing, and roll-to-roll printing, eliminating the need for subsequent processing and significantly reducing processing costs. Furthermore, the inventors used an aqueous solution or dispersion of PEDOT:PSS and chitosan and its derivative composite materials with high conductivity as printing ink, and achieved the mass production and low cost of multi-parameter sensors by printing multiple PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials onto the electrode array.
[0007] To address the issue that current multi-parameter sensors can only reflect physical conditions but not explore psychological parameters, the inventors have simultaneously printed and integrated psychological state marker sensors and physiological electrical signals onto an electrode array using the aforementioned material. By utilizing the same multi-parameter sensor, they have achieved simultaneous detection of physical and psychological activities, providing a more comprehensive reflection of human health information and significantly improving the practicality of multi-parameter sensors.
[0008] Among them, the multi-parameter sensor includes at least two of the following: an enzyme-based sensor for detecting sweat metabolites, an ion sensor for detecting sweat ions, an electrochemical immunosensor for detecting sweat hormones, an oxidation-reduction sensor for detecting oxidizable molecules in sweat, and a sensor for detecting physiological signals; different working electrodes are used to detect different sweat components.
[0009] The enzyme-based sensor includes at least one of a glucose sensor, a lactate sensor, an alcohol sensor, and an adrenaline sensor.
[0010] The ion sensor includes at least one of a potassium ion sensor, a sodium ion sensor, a calcium ion sensor, a pH sensor, and a chloride ion sensor.
[0011] The electrochemical immunosensor includes at least one of a cortisol sensor, an interferon sensor, an IgG-M sensor, and an IgG-A sensor;
[0012] The redox sensor includes at least one of a dopamine sensor, a uric acid sensor, and a urea sensor;
[0013] The physiological signal sensor includes at least one of a respiratory rate sensor, a heart rate sensor, a skin conductance sensor, a body temperature sensor, and a blood pressure sensor.
[0014] The present invention has three objectives: first, to provide a PEDOT:PSS / chitosan derivative composite material that simultaneously possesses good biocompatibility, high-efficiency interfacial charge transport performance, and the characteristics of being water-soluble / dispersible and stable in the aqueous phase upon drying; second, to provide a large-scale, low-cost method for preparing sensors based on the aforementioned material properties; and third, to enable the preparation of multi-parameter sensors for simultaneous detection of physical and psychological states by integrating different sensor modules.
[0015] To achieve the above objectives, the present invention adopts the following technical solution:
[0016] A fully printed multi-parameter sweat sensor capable of simultaneously monitoring physical and mental health information and entirely based on PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, comprising a flexible substrate and multiple sensors on the surface of the flexible substrate; the multi-parameter sweat sensor contains at least two of the following sensors: an enzyme-based sensor for detecting sweat metabolites, an ion sensor for detecting sweat ions, an electrochemical immunosensor for detecting sweat hormones, a redox sensor for detecting sweat oxidizable molecules, and a physiological signal sensor; the sensing transducer material on the surface of all sensor working electrodes also contains PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, and is formed by printing and depositing onto the electrode surface.
[0017] Among them, chitosan or its derivative polymer materials contain monomer units as shown in formula (I):
[0018]
[0019] To further enhance the sensitivity of this type of material, chitosan or its derivatives also contain monomer units as shown in formula (II):
[0020]
[0021] Where -L1- is -(CH2) a -NH-CO-, -(CH2) a -(EG) b -、 -(CH2) a -O-、 -(CH2) a One or more of -CO-NH-, where a and b are integers, and 0 ≤ a ≤ 8, 0 ≤ b ≤ 8; -R is At least one of them.
[0022] Taking into account both the compatibility and sensitivity properties of the aforementioned sensitive materials, preferably, chitosan or its derivatives contain, in addition to the monomer units shown in formula (I):
[0023]
[0024] It also contains the monomer unit shown in formula (II):
[0025]
[0026] In equation (II), -L1- is -(CH2). a -NH-CO-, -(CH2) a Any one of -CO-NH-, where a and b are integers, and 0 ≤ a ≤ 8, 0 ≤ b ≤ 8; -R is
[0027] Among them, the sensitive materials used for enzyme-based sensors, in addition to PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, also include oxidases, and contain at least one biological enzyme among glucose oxidase, lactate oxidase, glucose dehydrogenase, and catalase, wherein the mass content of chitosan or its derivatives is 0%-50%.
[0028] In addition to PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, the sensitive materials used for ion sensors also include at least one of potassium ion selective membrane, sodium ion selective membrane, calcium ion selective membrane, hydrogen ion selective membrane and chloride ion selective membrane on its surface, wherein the mass content of chitosan or its derivative is 0%-50%.
[0029] In addition to PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, the sensitive materials used in electrochemical immunosensors also include specific antibodies, wherein the antibody is at least one of cortisol antibody and interferon antibody, and the mass content of chitosan or its derivative is 10%-100%.
[0030] The sensitive material used in the redox sensor is a PEDOT:PSS / chitosan composite material, wherein the mass content of chitosan or its derivatives is 0%-50%;
[0031] The sensitive material used in the physiological signal detection sensor is a PEDOT:PSS / chitosan composite material, wherein the mass content of chitosan or its derivatives is 0%-50%.
[0032] Preferably, a printing method is used to directionally deposit PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material onto the surface of each sensor electrode to form a sensing electrode for sensing sweat markers and physiological information.
[0033] Preferably, sensitive materials are selectively printed for each working electrode and reference electrode according to the required sweat composition and type, forming different electrode groups to obtain an integrated electrode array. In this embodiment, the sensor fabrication and printing process is as follows:
[0034] (1) Preparation of enzyme-based sensors:
[0035] Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL in a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; prepare a biological enzyme solution with a concentration of 1-60 mg / mL; mix equal volumes of chitosan solution and oxidase solution evenly; prepare a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL; mix the chitosan derivative and oxidase blend solution with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution; then, under 10-50V conditions, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding electrode position, and after drying, obtain the enzyme-based sensitive electrode.
[0036] (2) Fabrication of ion sensors:
[0037] Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL in a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL. Then, print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture at the ion-selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10-50 V, continue printing the ion carrier solution on the transducer layer. After the solvent evaporates, the ion-selective electrode is obtained.
[0038] (3) Fabrication of electrochemical immunosensors:
[0039] Prepare a solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 0.01-30 mg / mL in 0.1-10% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 1-25 mg / mL PEDOT:PSS aqueous solution. Under a potential of 10-50 V, print an appropriate amount of the mixed solution of PEDOT:PSS and chitosan or its derivatives at the corresponding electrode position. After drying, graft biomolecules such as antibodies onto the solution to obtain an electrochemical immunosensitive electrode.
[0040] (4) Fabrication of redox sensor:
[0041] Prepare a chitosan solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL using a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL to prepare a blend solution; print an appropriate amount of the blend solution at the corresponding electrode position under a potential of 10-50V; after the solvent evaporates, a redox sensing electrode can be obtained.
[0042] (5) Fabrication of physiological information detection sensors:
[0043] Prepare a chitosan solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL using a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL to prepare a blend solution; under a potential of 10-50V, print an appropriate amount of the blend solution at the corresponding electrode position, and obtain the physiological information detection electrode after the solvent evaporates.
[0044] The printed working electrodes in (1) to (5) above are assembled with the reference electrodes to form a circuit, forming a wearable flexible thin-film sensor array that can be in close contact with the skin, forming an integrated flexible wearable sensor that can detect physical and psychological information by printing multiple components of sweat.
[0045] Inventive Principles
[0046] This invention designs and develops a multi-parameter sensor based on PEDOT:PSS / chitosan and its derivatives, which can detect physical conditions and assess psychological states simultaneously, providing a more comprehensive reflection of human health. Addressing the high manufacturing costs associated with multi-parameter sweat sensor fabrication involving multiple materials and processes, the inventors designed a novel sensing transducer material (PEDOT:PSS / chitosan or its derivatives). Through its combination with biomolecules, various types of sensors can be fabricated. The introduction of chitosan or its derivatives significantly weakens the hydrophobicity of conductive polymers, and its numerous expressed hydroxyl groups can replace water in the interaction with biomolecules, thus helping to maintain the three-dimensional structure and activity of biomolecules. Furthermore, the strong interaction between chitosan or its derivatives and water helps to create a water-rich microenvironment around the biomolecules, thereby significantly improving the long-term stability of biomolecules in a dry state. This invention also employs a suitable chitosan or its derivative structure and composition, along with optimized composite technology, to significantly improve the material's sensitivity performance with almost no impact on its impedance properties. By altering the structure and composition of chitosan or its derivatives, its interaction with PEDOT:PSS is weakened, thereby achieving good water dispersibility and allowing for direct and stable film formation without subsequent high-temperature crosslinking treatment. Furthermore, this invention utilizes suitable redox groups, appropriate linking structures, and optimized grafting density. The rapid electron transitions within and between chitosan or its derivative molecules, as well as with PEDOT:PSS, are diffusion-dominated, enabling a redox reaction with a large volume effect. This drives high-current ion entry and exit, significantly enhancing its impedance sensitivity. Based on the excellent properties of PEDOT / chitosan or its derivatives, various types of sensors (including but not limited to enzyme-based sensors, ion sensors, electrochemical immunosensors, redox sensors, and physiological sensors) can be directly fabricated via printing, reducing material usage, lowering costs, and making it suitable for large-scale production.
[0047] Furthermore, this invention addresses the problem that current multi-parameter sensors can only reflect physical conditions but do not explore psychological parameters. The inventors simultaneously print and integrate psychological state marker sensors and physiological electrical signals on an electrode array using the aforementioned material. By using the same multi-parameter sensor, they have achieved simultaneous detection of physical and psychological activities, providing a more comprehensive reflection of human health information and significantly improving the practicality of multi-parameter sensors.
[0048] Beneficial effects
[0049] Compared with the prior art, the present invention has the following obvious and prominent substantive features and significant advantages:
[0050] 1. This invention discloses a fully printed multi-parameter sweat sensor capable of simultaneously monitoring physical and mental health information. It integrates five types of sensors, including enzyme-based sensors, ion sensors, electrochemical immunoassay sensors, redox sensors, and physiological information detection sensors, enabling simultaneous monitoring of physical and mental health information and a comprehensive evaluation of the human body's physical and mental health status. All five types of sensors are based on a PEDOT:PSS / chitosan and its derivatives composite material and are all fabricated through directional integration using printing technology, significantly simplifying the fabrication process and reducing manufacturing costs of the multi-parameter sensor.
[0051] 2. This invention provides a PEDOT:PSS / chitosan and its derivatives composite material applicable to various sweat sensing transduction mechanisms. The multi-parameter sensor prepared by combining PEDOT:PSS with chitosan and its derivatives significantly improves the biomolecular compatibility of PEDOT:PSS, greatly enhances its volumetric redox capability, and significantly reduces its interfacial impedance. This endows it with the ability to directly capture electrons generated from the redox centers of biomolecules, making it suitable for preparing highly sensitive enzyme-based sensing materials, ion sensing materials, electrochemical immunosensing materials, redox sensing materials, and physiological information detection sensing materials. Furthermore, the PEDOT:PSS / chitosan and its derivatives composite material exhibits good dispersibility, making it suitable for solution processing technology. It also possesses the characteristic of being stable in the aqueous phase after drying, eliminating the need for subsequent high-temperature crosslinking treatment, thus simplifying the solution processing technology and reducing manufacturing costs.
[0052] 3. The present invention provides a method for printing and preparing the aforementioned multi-parameter sensors. Utilizing the water-soluble or dispersible properties of PEDOT:PSS / chitosan and its derivatives composite materials, this method uses printing technology to directionally integrate the material to prepare enzyme-based sensors, ion sensors, electrochemical immunosensors, redox sensors, and physiological information detection sensors. This achieves the preparation of the aforementioned multi-parameter sensors using a single material and a single process. Furthermore, by leveraging its water-phase stability after drying, the subsequent printing processing is simplified, and the preparation cost is reduced. Therefore, the multi-parameter printing preparation method of the present invention is easily scalable, cost-effective, and stable, and has broad application value. Attached Figure Description
[0053] Figure 1 This is a schematic diagram of a multi-parameter sweat sensor capable of detecting psychological and physical information. (Numbers on the diagram: 1-5 represent different types of sensors; 6-20 represent the working electrode and counter electrode of the sensor; 21 represents the circuit board.) Figure 2 The data is from the multi-parameter sweat sensor prepared in Example 1, which can detect psychological and physical information. Detailed Implementation
[0054] To make the present invention more apparent and understandable, preferred embodiments are described in detail below:
[0055] Example 1
[0056] This embodiment describes a method for fabricating a fully printed multi-parameter sweat sensor capable of simultaneously monitoring physical and mental health information based on a PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite material. The sensor is fabricated on an electrode array as follows:
[0057] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 1 mg / mL glucose oxidase solution. Mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution thoroughly. Prepare a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution. Mix the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution. Then, under a potential of 10V, print and deposit an appropriate amount of this mixed solution. After drying, a glucose-sensitive electrode can be obtained.
[0058] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 1 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 10V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0059] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution. Then, print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0060] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution. Then, print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0061] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivative in 0.1% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 2 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 10V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0062] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivative in 0.1% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 2 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 10V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0063] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan or its derivative solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 10V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a dopamine-sensitive electrode.
[0064] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan or its derivative solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 10V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0065] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan or its derivative solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 10V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a skin conductance signal sensitive electrode.
[0066] Prepare a 1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.1% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan or its derivative solution with a 2 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 10V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a respiration rate sensitive electrode.
[0067] Example 2
[0068] A 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. A 5 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 4 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared. An equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 20V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0069] Prepare a 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 5 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 20V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0070] A 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan / its derivative mixture was printed onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer was obtained. Then, at a potential of 20V, an appropriate amount of sodium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the sodium ion selective electrode was obtained.
[0071] A 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan / its derivative mixture was printed onto the potassium ion selective electrode site. After drying, a transducer layer was obtained. Then, at a potential of 20 V, an appropriate amount of potassium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the potassium ion selective electrode was obtained.
[0072] Prepare a 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 0.2% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 4 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0073] Prepare a 0.6 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 0.2% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 4 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0074] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.6 mg / mL was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0075] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.6 mg / mL was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0076] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.6 mg / mL was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0077] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.6 mg / mL was prepared using a 0.2% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 4 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0078] Example 3
[0079] A 0.3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. A 10 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 6 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 30V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0080] Prepare a 0.3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 10 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 30V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0081] A chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture was printed onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer was obtained. Then, an appropriate amount of sodium ion sensitive material was printed onto the transducer layer under a potential of 30V. After the solvent evaporated, the sodium ion selective electrode was obtained.
[0082] A chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture was printed onto the potassium ion selective electrode site. After drying, a transducer layer was obtained. Then, under a potential of 30V, an appropriate amount of potassium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the potassium ion selective electrode was obtained.
[0083] Prepare a 0.3 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 0.5% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 6 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0084] Prepare a 0.3 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 0.5% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 6 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0085] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0086] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0087] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0088] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.3 mg / mL was prepared using a 0.5% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 6 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0089] Example 4
[0090] A 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 1.0% (v / v) acetic acid solution. A 15 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. An 8 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 40V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0091] Prepare a 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 1.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 15 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 40V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0092] Prepare a 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 1.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 40V, continue to print an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0093] A 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 1.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan / its derivative mixture was printed onto the potassium ion selective electrode site. After drying, a transducer layer was obtained. Then, at a potential of 40 V, an appropriate amount of potassium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the potassium ion selective electrode was obtained.
[0094] Prepare a 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 1.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 8 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0095] Prepare a 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 1.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 8 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0096] Prepare a 0.1 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 1.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 40V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a dopamine-sensitive electrode.
[0097] Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.1 mg / mL using a 1.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 40V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0098] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.1 mg / mL was prepared using a 1.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0099] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.1 mg / mL was prepared using a 1.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and an 8 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0100] Example 5
[0101] A 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. A 20 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 10 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 50V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0102] Prepare a 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 20 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 50 V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0103] Prepare a 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 2.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 50 V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0104] Prepare a 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 2.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 50 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0105] Prepare a 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 2.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 10 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 50 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0106] Prepare a 0.06 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 2.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 10 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 50 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0107] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.06 mg / mL was prepared using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0108] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.06 mg / mL was prepared using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0109] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.06 mg / mL was prepared using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0110] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.06 mg / mL was prepared using a 2.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 10 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0111] Example 6
[0112] A 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. A 25 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 12 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 40V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0113] Prepare a 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 25 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 40V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0114] Prepare a 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 3.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 40 V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0115] Prepare a 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 3.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 40 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0116] Prepare a 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 3.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 12 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0117] Prepare a 0.01 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 3.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 12 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0118] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.01 mg / mL was prepared using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0119] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.01 mg / mL was prepared using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0120] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.01 mg / mL was prepared using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0121] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 0.01 mg / mL was prepared using a 3.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 12 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0122] Example 7
[0123] A 5 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. A 30 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 14 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 30V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0124] Prepare a 5 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 30 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 30V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0125] A 5 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan / its derivative mixture was printed onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer was obtained. Then, under a potential of 30V, an appropriate amount of sodium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the sodium ion selective electrode was obtained.
[0126] A 5 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture was printed onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer was obtained. Then, under a potential of 30V, an appropriate amount of potassium ion sensitive material was printed onto the transducer layer. After the solvent evaporated, the potassium ion selective electrode was obtained.
[0127] Prepare a 5 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 4.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 14 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0128] Prepare a 5 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 4.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 14 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0129] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 5 mg / mL was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0130] Prepare a 5 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 4.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 30V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0131] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 5 mg / mL was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0132] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 5 mg / mL was prepared using a 4.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 14 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0133] Example 8
[0134] A 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. A 35 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 16 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared. The chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a potential of 20 V. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0135] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 35 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 20V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0136] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 20V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0137] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 20 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0138] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 5.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 16 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0139] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 5.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 16 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0140] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 5.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 20V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a dopamine-sensitive electrode.
[0141] Prepare a 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 5.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 20V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0142] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 10 mg / mL was prepared using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0143] A 10 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 5.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 16 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0144] Example 9
[0145] A 15 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. A 40 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. An 18 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. Then, under a potential of 10V, an appropriate amount of this mixed solution was printed and deposited. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0146] Prepare a 15 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 40 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare an 18 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a 10V potential, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0147] Prepare a 15 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with an 18 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0148] Prepare a 15 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 6.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with an 18 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0149] Prepare a 15 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 6.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 18 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 10V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0150] Prepare a 15 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 6.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 18 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 10V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0151] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 15 mg / mL was prepared using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 18 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 10V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0152] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 15 mg / mL was prepared using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 18 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 10V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0153] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 15 mg / mL was prepared using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 18 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 10V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0154] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 15 mg / mL was prepared using a 6.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 18 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 10V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0155] Example 10
[0156] A 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. A 45 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 20 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared, and an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. Then, under a potential of 20 V, an appropriate amount of this mixed solution was printed and deposited. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0157] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 45 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 20V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0158] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 20V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0159] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 20 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0160] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 7.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 20 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0161] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 7.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 20 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 20 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0162] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 7.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 20V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a dopamine-sensitive electrode.
[0163] Prepare a 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 7.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 20V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0164] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 20 mg / mL was prepared using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0165] A 20 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 7.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 20 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 20 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0166] Example 11
[0167] A 25 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. A 50 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 22 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared. The chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 30V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0168] Prepare a 25 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 50 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 22 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 30V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0169] Prepare a 25 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 22 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 30V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0170] Prepare a 25 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in an 8.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 22 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 30 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0171] Prepare a 25 mg / mL solution of chitosan or its derivative in an 8.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 22 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0172] Prepare a 25 mg / mL solution of chitosan or its derivative in an 8.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 22 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 30 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0173] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 25 mg / mL was prepared using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 22 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0174] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 25 mg / mL was prepared using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 22 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0175] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 25 mg / mL was prepared using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 22 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0176] A solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 25 mg / mL was prepared using an 8.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a PEDOT:PSS solution with a concentration of 22 mg / mL were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 30V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0177] Example 12
[0178] A 30 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. A 55 mg / mL glucose oxidase solution was prepared. Equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution were mixed thoroughly. A 24 mg / mL PEDOT:PSS solution was prepared. An equal volume of the chitosan or its derivative and oxidase mixture was then mixed with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution. An appropriate amount of this mixed solution was then deposited by printing under a 40V potential. After drying, a glucose-sensitive electrode was obtained.
[0179] Prepare a 30 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 55 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 40V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0180] Prepare a 30 mg / mL solution of chitosan or its derivatives in a 9.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 40 V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0181] A 30 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan solution and a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed. An appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture was printed onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer was obtained. Then, an appropriate amount of potassium ion sensitive material was printed onto the transducer layer under a potential of 40 V. After the solvent evaporated, the potassium ion selective electrode was obtained.
[0182] Prepare a 30 mg / mL solution of chitosan or its derivative in 9.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 24 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0183] Prepare a 30 mg / mL solution of chitosan or its derivative in 9.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 24 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 40 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0184] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 30 mg / mL was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a dopamine-sensitive electrode was obtained.
[0185] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 30 mg / mL was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a uric acid-sensitive electrode was obtained.
[0186] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 30 mg / mL was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0187] A 30 mg / mL solution of chitosan or its derivatives was prepared using a 9.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 24 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 40 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0188] Example 13
[0189] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 60 mg / mL glucose oxidase solution. Mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the glucose oxidase solution thoroughly. Prepare a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution. Mix the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution. Then, under a potential of 50 V, print and deposit an appropriate amount of this mixed solution. After drying, a glucose-sensitive electrode can be obtained.
[0190] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. Prepare a 60 mg / mL lactate oxidase solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative solution and the lactate oxidase solution thoroughly. Prepare a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix equal volumes of the chitosan or its derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution to prepare a mixed solution; then, under a potential of 50V, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding lactate electrode position. After drying, the lactate-sensitive electrode is obtained.
[0191] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution. Then, print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the sodium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 50 V, continue printing an appropriate amount of sodium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the sodium ion selective electrode is obtained.
[0192] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution. Print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture onto the potassium ion selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 50 V, print an appropriate amount of potassium ion sensitive material onto the transducer layer. After the solvent evaporates, the potassium ion selective electrode is obtained.
[0193] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 10.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 25 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 50 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding cortisol electrode position. After drying, graft cortisol antibody onto the electrode to obtain a cortisol-sensitive electrode.
[0194] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivative in a 10.0% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 25 mg / mL PEDOT:PSS. Under a potential of 50 V, print an appropriate amount of the mixture of chitosan or its derivative and PEDOT:PSS at the corresponding electrode position. After drying, graft IFN-γ antibody to obtain an IFN-γ sensitive electrode.
[0195] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 50 V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a dopamine-sensitive electrode.
[0196] Prepare a 3 mg / mL solution of chitosan or its derivatives using a 10.0% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of chitosan or its derivative solution with a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution to prepare a blend solution; under a potential of 50 V, uniformly print an appropriate amount of the solution onto the electrode surface, and after drying, obtain a uric acid-sensitive electrode.
[0197] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 3 mg / mL was prepared using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, the skin conductance signal sensitive electrode was obtained.
[0198] A solution of chitosan or its derivative with a concentration of 3 mg / mL was prepared using a 10.0% (v / v) acetic acid solution. An equal volume of the chitosan or its derivative solution and a 25 mg / mL PEDOT:PSS solution were mixed to prepare a blend solution. Under a potential of 50 V, an appropriate amount of the solution was uniformly printed onto the electrode surface. After drying, a respiration rate sensitive electrode was obtained.
[0199] The electrodes described in this embodiment are assembled with pre-printed PVB electrodes and Ag / AgCl reference electrodes to form a wearable flexible thin-film sensor device that can closely contact the skin, creating an integrated flexible wearable sensor for multi-component sweat detection. These electrodes are primarily used for real-time testing of glucose, lactic acid, sodium ions, potassium ions, cortisol, IFN-γ, dopamine, uric acid, skin conductance, and respiration rate in sweat. Ten electrodes based on PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials are fabricated on a flexible electrode array using full-printing technology, ensuring wearability and close contact with the skin.
[0200] The monomers and structural formulas used in Examples 1-13 are shown in Table 1.
[0201] Table 1. List of monomers, structural formulas and conditions used in preferred embodiments of the present invention.
[0202]
[0203] The above embodiments of the present invention are based on a method for preparing a fully printed multi-parameter sweat sensor that can simultaneously monitor physical and mental health information using PEDOT:PSS / chitosan.
[0204] This invention enables real-time glucose monitoring in diabetic patients by measuring glucose levels, allowing for analysis of the body's glucose content. Lactic acid levels can assess fatigue levels. Sodium and potassium ion levels can detect cystic fibrosis, hyponatremia, and hypokalemia caused by sodium loss. Uric acid levels can detect gout. Dopamine, cortisol, skin conductance signals, and respiratory rate can reflect long-term and stress levels. Based on PEDOT:PSS / chitosan (derived) composite materials and a single process (full printing), this invention integrates multiple sensor types (including but not limited to enzyme-based sensors, ion sensors, electrochemical immunosensors, redox sensors, and physiological sensors) to monitor both physical and psychological information, providing an objective evaluation of health status. The above embodiments of this invention can quantitatively monitor physical and psychological information, obtaining concentration information of relevant ions or substances in the body. This facilitates scoring or weighting of health assessments, leading to a systematic and objective evaluation, helping to overcome sub-health conditions and maintain overall health.
[0205] The embodiments of the present invention have been described above with reference to the accompanying drawings. However, the present invention is not limited to the above embodiments. Various changes can be made according to the purpose of the invention. Any changes, modifications, substitutions, combinations or simplifications made based on the spirit and principle of the technical solution of the present invention shall be equivalent substitutions. As long as they meet the purpose of the invention and do not deviate from the technical principle and inventive concept of the present invention, they shall fall within the protection scope of the present invention.
Claims
1. A fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor for detecting physical and mental health, entirely based on PEDOT:PSS / chitosan and its derivative composite materials, characterized in that: The sensor contains at least two of the following: an enzyme-based sensor for detecting sweat metabolites, an ion sensor for detecting sweat ions, an electrochemical immunosensor for detecting sweat hormones, a redox sensor for detecting redox molecules in sweat, and a sensor for detecting physiological signals; the sensing materials of all the above sensors contain PEDOT:PSS / chitosan or its derivatives; the sensing materials of all the sensors are integrated onto the surface of the sensing electrodes by printing. The enzyme-based sensor containing sweat metabolites includes at least one of a glucose sensor, a lactic acid sensor, an alcohol sensor, and an adrenaline sensor. The ion sensor includes at least one of a potassium ion sensor, a sodium ion sensor, a calcium ion sensor, a pH sensor, and a chloride ion sensor. The electrochemical immunosensor includes at least one of a cortisol sensor, an interferon sensor, an IgG-M sensor, and an IgG-A sensor; The redox sensor includes at least one of a dopamine sensor, a uric acid sensor, and a urea sensor; The physiological signal detection sensor includes at least one of a respiratory rate sensor, a heart rate sensor, a skin conductance sensor, a body temperature sensor, and a blood pressure sensor; The chitosan or its derivatives contain the monomer unit shown in formula (I): (I) To further improve the sensitivity of this type of material, the chitosan or its derivatives also contain the monomer unit shown in formula (II): (II); Where L1 is , , , , , At least one of the following, where a and b are integers, and 0 ≤ a ≤ 8, 0 ≤ b ≤ 8; R is , , , At least one of them.
2. The fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 1, characterized in that: The sensitive material of this fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor contains PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material and biological enzymes; Alternatively, the sensitive material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor has a double-layer structure, with the bottom layer being PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material, and the top layer being an ion-selective membrane; Alternatively, the sensitive material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor is PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material with surface-grafted antibody molecules; Alternatively, the sensing material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme sensor may be PEDOT:PSS / chitosan or a derivative composite material thereof.
3. The fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 1, characterized in that: Taking into account both biocompatibility and sensitivity, the chitosan or its derivatives, in addition to containing the monomer unit shown in formula (I): (I); It also contains the monomer unit shown in formula (II): (II); In equation (II), L1 is , Any one of the following, where a and b are integers, and 0 ≤ a ≤ 8, 0 ≤ b ≤ 8; R is... , .
4. A method for preparing the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 1, characterized in that: The fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor, based on a PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material, capable of simultaneously monitoring physical and mental health information, comprises at least two of the following sensors: an enzyme-based sensor for detecting sweat metabolites, an ion sensor for detecting sweat ions, an electrochemical immunosensor for detecting sweat hormones, a redox sensor for detecting redox molecules in sweat, and a sensor for detecting physiological signals. All sweat and physiological signal sensing materials contain a PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material. All sweat and physiological signal sensing materials are integrated onto the surface of the sensing electrodes using a printing method. The enzyme-based sensor containing sweat metabolites includes at least one of a glucose sensor and a lactic acid sensor; The ion sensor includes at least one of a potassium ion sensor, a sodium ion sensor, and a calcium ion sensor; The electrochemical immunosensor includes at least one of a cortisol sensor and an interferon sensor; The redox sensor includes at least one of a dopamine sensor and a uric acid sensor; The sensor for detecting physiological signals includes at least one of a respiratory rate sensor and a skin conductance sensor.
5. The method for preparing the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 4, characterized in that: In addition to containing PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material, the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor's sensitive material also contains at least one of the following biological enzymes: glucose oxidase, lactate oxidase, glucose dehydrogenase, and catalase, wherein the mass content of chitosan or its derivative is 0%-50%. The sensitive material of this fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor has a double-layer structure. The bottom layer is a composite material of PEDOT:PSS / chitosan or its derivatives, and the top layer is at least one of potassium ion selective membrane, sodium ion selective membrane, and calcium ion selective membrane, wherein the mass content of chitosan or its derivatives is 0%-50%. Alternatively, the sensitive material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor is a PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material with surface-grafted antibodies, wherein the antibody is at least one of cortisol antibody and interferon antibody, and the mass content of chitosan or its derivative is 10%-100%; Alternatively, the sensitive material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor is PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material, wherein the mass content of chitosan or its derivative is 0%-50%; Alternatively, the sensitive material of the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor is PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composite material, wherein the mass content of chitosan or its derivative is 0%-50%.
6. The method for preparing the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 4 or 5, characterized in that: Taking into account both biocompatibility and sensitivity, the chitosan or its derivatives, in addition to containing the monomer unit shown in formula (I): (I); It also contains the monomer unit shown in formula (II): (II); In equation (II), L1 is Where a and b are integers, and 0 ≤ a ≤ 8, 0 ≤ b ≤ 8; R is .
7. The method for preparing the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 4 or 5, characterized in that: PEDOT:PSS / chitosan or its derivative composites were directionally deposited onto the surface of each sensor electrode using a printing method to form sensing electrodes for sensing sweat markers and physiological information.
8. The method for preparing the fully printed multi-parameter sweat enzyme-based sensor according to claim 4 or 5, characterized in that, The steps are as follows: Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL in a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; prepare a biological enzyme solution with a concentration of 1-60 mg / mL; mix equal volumes of chitosan solution and oxidase solution evenly; prepare a 1-25 mg / mL PEDOT:PSS solution; mix the chitosan derivative and oxidase mixture with the PEDOT:PSS solution in equal volumes to prepare a mixed solution; then, under 10-50V conditions, print an appropriate amount of this mixed solution at the corresponding electrode position, and after drying, obtain the enzyme-based sensitive electrode. The method for preparing the ion sensor comprises the following steps: Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL in a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution. Mix an equal volume of the chitosan solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL. Then, print an appropriate amount of the PEDOT:PSS and chitosan or its derivative mixture at the ion-selective electrode position. After drying, a transducer layer is obtained. Then, under a potential of 10-50 V, continue printing the ion support solution on the transducer layer. After the solvent evaporates, the ion-selective electrode is obtained. The preparation method of the electrochemical immunosensor includes the following steps: Prepare a solution of chitosan or its derivatives with a concentration of 0.01-30 mg / mL in 0.1-10% (v / v) acetic acid solution, and mix it with an equal volume of 1-25 mg / mL PEDOT:PSS aqueous solution. Under a potential of 10-50 V, print an appropriate amount of the mixed solution of PEDOT:PSS and chitosan or its derivatives at the corresponding electrode position. After drying, graft antibody biomolecules to obtain an electrochemical immunosensitive electrode. The preparation method of the redox sensor includes the following steps: Prepare a chitosan or its derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL using a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or its derivative solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL to prepare a blend solution; print the blend solution at the corresponding electrode positions under a potential of 10-50V; after the solvent evaporates, the redox sensing electrode can be obtained. The preparation method of the sensor for detecting physiological signals includes the following steps: Prepare a chitosan or derivative solution with a concentration of 0.01-30 mg / mL using a 0.1-10% (v / v) acetic acid solution; mix an equal volume of the chitosan or derivative solution with a PEDOT:PSS solution with a concentration of 1-25 mg / mL to prepare a blend solution; print an appropriate amount of the blend solution at the corresponding electrode position under a potential of 10-50V; after the solvent evaporates, the physiological information detection electrode can be obtained.
Citation Information
Patent Citations
Electrochemical sensing fabric and preparation method thereof
CN109239152A
Sweat sensor, integrated electrode array and preparation method thereof
CN110988057A
Wearable sensor arrays for in-situ body fluid analysis
US20180263539A1
Bionic functionalized PEDOT: PSS film and preparation method thereof
CN111849006A
Inkjet-printed electrochemical metabolite sensors
WO2019224628A1