Balanced oil-spinning device for motor
By designing a balanced oil-shrinking device including oil-shrinking tanker and oil tank in the motor, the problem of uneven oil distribution during motor operation is solved, better lubrication effect and dynamic balance effect are achieved, and the service life of the motor is extended.
Patent Information
- Application Number
- CN202010990797.X
- Authority / Receiving Office
- CN · China
- Patent Type
- Patents(China)
- Current Assignee / Owner
- Filing Date
- 2020-09-19
- Publication Date
- 2025-04-22
- Estimated Expiration
- 2040-09-19
AI Technical Summary
During the motor operation, the transmission gear set rotates and throws the engine oil to the other side, resulting in uneven distribution of the engine oil and unsatisfactory lubrication effect, reducing the service life of the motor and aggravating the power imbalance.
A balanced oil-swing device including an active input gear, an output gear, a transmission gear set and a balanced gear set is designed. The balance gear set includes a fluttering tanker and a balance gear meshing with the output gear. The fluttering tanker is equipped with an oil groove to store the fluttered oil and throws the oil back to the transmission gear set when it rotates.
By storing the oil tank on the tanker and re-shubling the oil, the uniformity of the oil distribution is achieved, the lubrication effect is improved, the service life of the motor is extended, and the dynamic balance effect is improved.
Smart Images

Figure CN114251433B_ABST
Abstract
Description
Technical Field
[0001] The invention relates to a balanced oil-spinning device for a motor, belonging to the technical field of motor equipment. Background Art
[0002] During the operation of the motor, it is necessary to add engine oil, which lubricates the gears in the motor, making the motor run more smoothly and have a longer service life. In order to save costs, the current motor is only equipped with a set of transmission gear groups responsible for transmission. A balancing weight is set on the other side opposite to the transmission gear group. The balancing weight is equivalent to the weight of the transmission gear group and is symmetrical about the motor axis to achieve a dynamic balancing effect. However, in fact, during the operation of the motor, the transmission gear group rotates and continuously throws the engine oil to the other side, causing the engine oil to be partially retained in the motor, the engine oil is unevenly distributed, and the lubrication effect on the gears is not ideal, which reduces the service life of the motor and aggravates the power imbalance. Summary of the invention
[0003] The purpose of the present invention is to provide a balanced oil-spinning device for a motor, which can improve the dynamic balancing effect of the motor during operation and make the oil distribution more uniform, in view of the shortcomings of the prior art.
[0004] To achieve the purpose, the technical solution adopted by the present invention is:
[0005] A balanced oil-slinging device for a motor comprises an active input gear and an output gear mounted on a motor shaft, a transmission gear set meshing between the active input gear and the output gear, a balancing gear set further being arranged between the active input gear and the output gear, the transmission gear set and the balancing gear set both being mounted inside the motor and being respectively located on both sides of the motor shaft, the balancing gear set comprising an oil-slinging wheel and a balancing gear meshing with the output gear, the balancing gear being fixed to the oil-slinging wheel, and a gap being left between the oil-slinging wheel and the active input gear; the transmission gear set comprising a first gear meshing with the active input gear and a second gear meshing with the output gear, the first gear being fixed to the second gear.
[0006] As a further optimization of the above technical solution: it also includes a rotor assembly, which is connected to the active input gear through a rotor connecting seat, and the active input gear is rotatably connected to the motor shaft; the output gear is fixed on the motor shaft and cannot rotate relative to the motor shaft.
[0007] As a further optimization of the above technical solution: a plurality of oil tanks are formed on the oil slinger.
[0008] As a further optimization of the above technical solution: the oil groove is V-shaped or U-shaped.
[0009] As a further optimization of the above technical solution: the weight of the balancing gear set is equal to the weight of the active input gear.
[0010] Compared with the prior art, the present invention stores the engine oil thrown over by the transmission gear set in the oil tank on the oil thrower, and throws the engine oil back to the transmission gear set during rotation, so that the engine oil splashes between the gears, the engine oil is more evenly distributed, and the lubrication effect is better; in addition, the engine oil is evenly distributed and will not be locally retained in the motor, thereby improving the dynamic balancing effect of the motor during operation. BRIEF DESCRIPTION OF THE DRAWINGS
[0011] Figure 1 It is a schematic cross-sectional structure diagram of a wheel hub motor using the present invention.
[0012] Figure 2 It is a schematic diagram of the exploded structure of the hub motor using the present invention.
[0013] Figure 3 It is a schematic diagram of the structure of part of the structure of the hub motor using the present invention.
[0014] Figure 4 It is a schematic diagram of the three-dimensional structure of the second gear in the present invention.
[0015] Figure 5 It is a schematic diagram of the three-dimensional structure of the rotor connecting seat in the wheel hub motor using the present invention.
[0016] Figure 6 It is a three-dimensional structural schematic diagram of the active input gear in the present invention. DETAILED DESCRIPTION
[0017] The present invention will be further described below in conjunction with the accompanying drawings and specific embodiments. Figure 1-6 As shown, the hub motor of the present invention is used, including a driving device, the driving device is connected to a driving input gear 4, and the driving input gear 4 is connected to a torque increasing assembly 1 for increasing the motor torque. The torque increasing assembly 1 includes a transmission gear set 2 and an output gear 3 installed inside the motor, and the transmission gear set 2 is a concentric gear structure.
[0018] In the above technical solution: the transmission gear set 2 includes a first gear 21 meshing with the active input gear 4 and a second gear 22 meshing with the output gear 3. Figure 1 , 4As shown, a protruding first gear shaft 221 is formed at one end of the second gear 22, a connecting column 222 is formed at the other end of the second gear 22, a connecting hole is formed in the middle of the first gear 21, the connecting column 222 passes through the connecting hole and is fixed to the first gear 21, and the fixing is achieved by the interference fit between the connecting column 222 and the connecting hole in this embodiment. A protruding second gear shaft 223 is formed at the end of the connecting column 222 away from the second gear 22. Figure 1 , 3 As shown, the first gear shaft 221 and the second gear shaft 223 are provided with a first bearing 23 and a second bearing 24 respectively.
[0019] In the above technical solution: Figure 1 , 3 As shown, a fixing hole is formed in the middle of the output gear 3, a gear fixing seat 20 is installed in the fixing hole, one end of the gear fixing seat 20 exposes the output gear 3 and is formed with a third gear shaft, and a fourth bearing 10 is sleeved on the third gear shaft.
[0020] In the above technical solution: Figure 1 , 2 As shown, the driving device includes a rotor assembly 8 and a stator coil assembly 15 sleeved on the rotor assembly 8, and the rotor assembly 8 is connected to the active input gear 4. A fifth bearing 19 is also provided in the rotor assembly 8, a stator fixing block 17 is also provided at the right end of the fifth bearing 19, and a sixth bearing 18 is also provided at the right end of the stator fixing block 17.
[0021] In the above technical solution: the rotor assembly 8 is connected to the active input gear 4 via the rotor connecting seat 6. Figure 5 As shown, the rotor connecting seat 6 is provided with an internal spline 61 meshing with the active input gear 4 .
[0022] In the above technical solution: Figure 1 , 6 As shown, the active input gear 4 includes an input rotating gear 41 meshing with the first gear 21, and an input spline 42 meshing with the internal spline 61 in the rotor connection seat 6, and a connecting portion 43 is provided between the input rotating gear 41 and the input spline 42. Figure 1 , 3 As shown, a third bearing 7 is provided on the connecting portion 43 .
[0023] In the above technical solution: Figure 1As shown, the driving device and the active input gear 4 are installed on the motor shaft 5. A flat keyway 52 is formed on the motor shaft 5, and a flat key is formed on the gear fixing seat 20 accordingly. The flat key is located in the flat keyway 52. The cooperation between the flat key 52 and the flat keyway makes the gear fixing seat 20 and the output gear 3 fixed on the motor shaft 5 and cannot rotate relative to the motor shaft 5. The motor shaft 5 is rotatably connected to the active input gear 4. A limiting ring 51 for limiting the installation position of the rotor assembly 8 is also formed on the motor shaft 5.
[0024] In the above technical solution: Figure 1 , 2 As shown, the motor shaft 5 is sequentially sleeved with a motor left cover 12, a center link plate 16, a stator fixed end cover 14 and a motor right cover 13 from left to right. The motor left cover 12 and the motor right cover 13 are respectively connected to the two sides of the wheel hub 11. The motor shaft 5 cooperates with the third bearing 7, the fourth bearing 10, the fifth bearing 19 and the sixth bearing 18 so that the center link plate 16, the motor left cover 12 and the motor right cover 13 can rotate relative to the motor shaft 5. The stator coil assembly 15 is fixed on the stator fixed end cover 14, the stator fixed end cover 14 is fixed to the stator fixed block 17, and the stator fixed block 17 is fixed to the motor shaft 5. In this embodiment, the fixing is achieved by the interference fit between the stator fixed block 17 and the motor shaft 5. The center link plate 16 is fixed to the motor left cover 12, and the first bearing 23 and the second bearing 24 are respectively fixed to the motor left cover 12 and the center link plate 16.
[0025] In the above technical solution: Figure 1 , 3As shown, it also includes a balancing gear set 9, which is symmetrical with the transmission gear set 2 about the motor shaft 5, and the balancing gear set 9 includes an oil slinger 91 and a balancing gear 92 meshing with the output gear 3. The balancing gear 92 is fixed to the oil slinger 91. The oil slinger 91 is formed with a plurality of oil grooves 911. In this embodiment, the oil grooves 911 are V-shaped, and the oil grooves 911 can also be other shapes, such as U-shaped. In this embodiment, eight oil grooves 911 are provided. There is a gap between the oil slinger 91 and the active input gear 4. The weight of the balancing gear set 9 is the same or similar to that of the transmission gear set 2, so as to achieve dynamic balance during operation. In this embodiment, the structure of the balancing gear 92 is the same as the above-mentioned structure of the second gear 22. The seventh bearing 93 and the eighth bearing 94 are provided on both sides of the balancing gear set 9, and the seventh bearing 93 and the eighth bearing 94 are respectively fixed to the left cover 12 of the motor and the middle connecting plate 16. The gears need oil lubrication when they are running. When the active input gear 4 drives the transmission gear set 2 to rotate, the oil is swung between the left cover 12 of the motor and the center plate 16. Since an oil groove 911 is provided on the oil slinger 91, the oil is swung into the oil groove 911. When the first gear 21 rotates, the oil is swung toward the oil slinger 91. The oil groove 911 of the oil slinger 91 stores oil and swung the oil back to the first gear 21 during rotation, so that the oil splashes between the gears, the oil distribution is more even, and the lubrication effect is better. In addition, the oil is evenly distributed and will not stay on one side of the balancing gear set 9, thereby better achieving the dynamic balancing effect.
[0026] The working process of the present invention is as follows: the driving device drives the active input gear 4 to rotate around the motor shaft 5, and then the active input gear 4 drives the first gear 21 to rotate, and the second gear 22 rotates synchronously with the first gear 21. Since the output gear 3 is positioned by the motor shaft 5 and cannot rotate, and the second gear 22 is meshed with the output gear 3, the output gear 3 acts as the rack in the planetary gear. The second gear 22 rotates while revolving around the output gear 3. The revolution of the second gear 22 drives the first gear 21 to revolve around the active input gear 4. The revolution of the transmission gear set 2 drives the motor left cover 12, the middle connecting plate 16, the wheel hub 11 and the motor right cover 13 to rotate around the motor shaft 5. The diameter of the first gear 21 is larger than the diameter of the second gear 22. The high-speed and low-torque of the active input gear 4 is converted into the low-speed and high-torque revolution of the transmission gear set 2, thereby realizing the rapid start of the electric vehicle.
[0027] During the rotation of the motor left cover 12 and the center plate 16 around the motor shaft 5, the balance gear 92 and the oil slinger 91 are also driven to revolve around the motor shaft 5. Since the balance gear 92 is meshed with the output gear 3, the balance gear 92 is driven by the output gear 3 to rotate while revolving, and the balance gear 92 drives the oil slinger 91 to rotate at the same time. Lubricating oil is added between the gears during operation. When the active input gear 4 drives the transmission gear set 2 to rotate, the oil is slinged between the motor left cover 12 and the center plate 16. Since the oil slinger 91 is provided with an oil groove 911, the oil is slinged into the oil groove 911. When the first gear 21 rotates, the oil is slinged to the oil slinger 91. The oil groove 911 of the oil slinger 91 stores the oil and slings the oil back to the first gear 21 when rotating.
[0028] The above-mentioned balancing gear set 9 is also applicable to other hub motors except the above-mentioned embodiment.
[0029] The preferred specific embodiments of the present invention are described in detail above. It should be understood that a person skilled in the art can make many modifications and changes based on the concept of the present invention without creative work. Therefore, any technical solution that can be obtained by a person skilled in the art through logical analysis, reasoning or limited experiments based on the concept of the present invention on the basis of the prior art should fall within the protection scope of the present invention.
Claims
1. A balanced oil-spinning device for a motor, comprising an active input gear (4) and an output gear (3) mounted on a motor shaft (5), wherein a transmission gear set (2) is meshed between the active input gear (4) and the output gear (3), and characterized in that A balancing gear set (9) is also provided between the active input gear (4) and the output gear (3); the transmission gear set (2) and the balancing gear set (9) are both installed inside the motor and are respectively located on both sides of the motor shaft (5); the balancing gear set (9) comprises an oil slinger (91) and a balancing gear (92) meshing with the output gear (3); the balancing gear (92) is fixed to the oil slinger (91); a gap is left between the oil slinger (91) and the active input gear (4); the transmission gear set (2) comprises a first gear (21) meshing with the active input gear (4) and a second gear (22) meshing with the output gear (3); the first gear (21) and the second gear (22) are fixed; It also includes a rotor assembly (8), wherein the rotor assembly (8) is connected to the active input gear (4) via a rotor connecting seat (6), and the active input gear (4) is rotatably connected to the motor shaft (5); the output gear (3) is fixed on the motor shaft (5) and cannot rotate relative to the motor shaft (5).
2. The balanced oil-spinning device for a motor according to claim 1, characterized in that The oil slinger (91) is provided with a plurality of oil grooves (911).
3. The balanced oil-spinning device for a motor according to claim 2, characterized in that The oil groove (911) is V-shaped or U-shaped.
4. The balanced oil-spinning device for a motor according to claim 1, characterized in that The weight of the balancing gear set (9) is equal to the weight of the active input gear (4).
Citation Information
Patent Citations
Balance oil slinger of motor
CN212338131U